Για να ενημερώνεστε για τις προτάσεις και τα νέα μας πρώτοι, παρακαλούμε συμπληρώστε το email σας στο παρακάτω πεδίο.
×Σας υπενθυμίζουμε πως για να ενημερώνεστε για τις προτάσεις και τα νέα μας πρώτοι, παρακαλούμε συμπληρώστε το email σας στο παρακάτω πεδίο.
×Η Τζια σας προσκαλεί να απολαύσετε φιλοξενία με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου
Μυθολογία
Στην Υδρούσα όπως αποκαλούσαν την Κέα, η γη πλημμύριζε από νερά και το νησί κατοικούσαν νεραϊδόνυμφες. Μέχρι που εμφανίστηκε ένας λέοντας ο οποίος τις εκδίωξε. Έκτοτε με την απομάκρυνση των νυμφών κυριάρχησε στο νησί ο Σείριος, ένα άστρο που με τις ακτίνες του κατέκαψε το νησί, περιορίζοντας σημαντικά τον υδάτινο πλούτο του και φέρνοντας ξηρασία. Αυτή ήταν η φοβερή τιμωρία των θεών για την εκδίωξη των νυμφών από τον τόπο. Οι κάτοικοι ζήτησαν την βοήθεια του Αρισταίου γιου του θεού Απόλλωνα και της νύμφης Κυρήνης. Κείνος ήρθε στο νησί και μέσα από θυσίες εξευμένισε του θεούς και έκτοτε η κατάσταση εξομαλύνθηκε, ενώ κάθε Αύγουστο επικρατούν από τότε στο νησί, δροσερά μελτέμια.
Ιστορία
Η αρχαία Κέα χωριζόταν σε τέσσερα βασίλεια. Πάνω από το λιμάνι σε βραχώδη έκταση βρισκόταν το βασίλειο της αρχαίας Κορησσίας. Πιο πέρα στο κέντρο του νησιού απλώνονταν πάνω στους λόφους η αρχαία Ιουλίδα, ενώ δυο ακόμα λιμάνια είχαν το βασίλειό τους. Η αρχαία Ποιηέσσα πάνω από το λόφο που αντικρύζει την σύγχρονη θέση των Ποισσών και η αρχαία Καρθαία, το μοναδικό από τα αρχαία βασίλεια που έμεινε ρομαντικά μέχρι σήμερα απομονωμένο, από την εξέλιξη.
Τα βασίλεια επικοινωνούσαν μεταξύ τους με ένα ιδιαίτερο δίκτυο μονοπατιών τα οποία έχουμε την τύχη να μπορούμε να περπατήσουμε ακόμα και σήμερα.
Σημαντικός αρχαιολογικός χώρος έχει ανακαλυφθεί μετά το Βουρκάρι στον περίβολο της Αγίας Ειρήνης, πολλά από τα ευρύματα του οποίου εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Ιουλίδας.
Στην πιο σύγχρονη ιστορία το νησί μετά τους βυζαντινούς χρόνους, έχει περάσει από τουρκική και από ενετική κατοχή. Kατά την περίοδο της απελευθέρωσης από τους Τούρκους σημαντική στιγμή στην ιστορία του αποτέλεσε η ναυμαχία μεταξύ του Λάμπρου Κατσώνη που κατέληξε στον αποδεκατισμό του στόλου του και στην βραδινή απόδραση του καραβιού του, από το λιμάνι του Βουρκαρίου στο Αιγαίο δια μέσου μιας στενής λωρίδας γης.
Στους νεότερους καιρούς το νησί αποτέλεσε λιμάνι ανεφοδιασμού με κάρβουνο για τα καράβια που ταξίδευαν (εξού και η ονομασία της αντίστοιχης περιοχής με το τοπωνύμιο Κόκα)
Αρχιτεκτονική
Οι παραδοσιακές παλιές κατοικίες στην ύπαιθρο του νησιού, ήταν φτιαγμένες από πέτρα και μεγάλες πλάκες για σκεπή και έχουν το ιδιότυπο όνομα "καθικιές".
Στην Κορησσία το λιμάνι του νησιού, στην Ιουλίδα και στο Γυαλισκάρι, η πιο σύγχρονη αρχιτεκτονική έχει σαφώς επηρρεαστεί από την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, καθώς το ασπρογάλανο χρώμα επικρατεί.
Στην Ιουλίδα, την Χώρα του νησιού, οι αυλές των σπιτιών εκτείνονται χαρακτηριστικά πάνω από τα καλντερίμια, διαμορφώνοντας τα λεγόμενα στεγάδια.
Οι φάροι
Δυο φάροι προστατεύουν τα καράβια τα σκοτεινά βράδια, από τα βράχια του νησιού. Ο φάρος του Άη Νικόλα στην είσοδο του λιμανιού που είναι ο δεύτερος εν Ελλάδι κατασκευασμένος φάρος και ο Τάμελος στο νοτιότερο άκρο του. Πρόκειται για υπέροχα δημιουργήματα που πλέον λειτουργούν με το ρεύμα χαρίζοντας βραδινή λάμψη στους καραβοκύρηδες που περνούν από τις θάλασσες.
Γεύσεις και μουσική
Το νησί παράγει πολλά προϊόντα, όπως ελιές, λάδι οπωροκηπευτικά, γάλα, τυριά, κρέατα, σταφύλια, κρασί, ενώ παράγει και βελανίδια, από τα οποία παρασκευάζονται αλεύρι, ψωμί και κουλούρια.
Εδώ αξίζει να γευτείς κάπαρη σε σαλάτα, καθώς και κοπανιστή, ενώ η νοστιμιά των ψητών κρεάτων συναγωνίζεται την αντίστοιχη των φρέσκων ψαριών.
Στο νησί μπορείς να βρεις μαγαζιά για κάθε γούστο από πίτσα και σουβλάκια, μέχρι ακριβές ψαροταβέρνες, ιδιαίτερους καφενέδες, ταβέρνες διάσπαρτες σε κάθε μεριά του, αλλά και εστιατόρια με ψαγμένη γαστρονομία, παρέα με καλοκαιρινή μουσική.
Παραδοσιακό μουσικό όργανο που ακούς να παίζει κυρίως στα πανηγύρια, είναι η τσαμπούνα και αν είσαι τυχερός ο παππαΛευτέρης ξέρει καλά να την φυσά...
Απαραίτητος χρόνος και τί να επισκεφθείς
Οι ομορφιές στο νησί είναι πολλές, όμως επειδή τούτη η Κυκλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, καθώς την προσεγγίσεις μέσω καραβιού σε 1 ώρα από το Λαύριο, ευνοεί όχι μόνο πολυήμερες, αλλά και τις λιγότερες μέρες διακοπών εδώ. Τρεις μέρες τουλάχιστον θα τις χρειαστείς για να πάρεις μια βασική γεύση, ενώ αν θελήσεις να απολαύσεις το νησί η βδομάδα δεν φθάνει.
Οι παραλίες του νησιού είναι πολλές και πανέμορφες, μερικές οργανωμένες, όπως το Γυαλισκάρι με τα γαλαζοπράσινα νερά, ο κοσμοπολίτικος Κούνδουρος, το Κουνδουράκι, το Σπαθί, ο Οντζιάς κατάλληλος για κάθε ηλικία, του Ξυλά με θέα την Μακρόνησο, οι Ποίσσες με την ατελείωτη αμμουδιά, ενώ πολλές ακόμα διατηρούν την γνήσια ομορφιά τους προσεγγιζόμενες με αυτοκίνητο ή με 4x4 ή μέσα από πεζοπορική διαδρομή. Ανοργάνωτες παραλίες όπως η Συκαμιά και ο Ορκός με τα σκιερά αρμυρίκια τους, το Ψαθί και το Καληδονήχι όπου ανάλογα με την εποχή μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο ακόμα και γυμνός, η μαγευτική Καλισκιά, η Καρθαία και ο Άγιος Φϊλιππος που τις προσεγγίζεις με τα ποδάρια ή με σκάφος, το Καμπί με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, ο μοναχικός Καλόγερος, οι Μαριές, το Λιπαρό, η Στραβοτραχήλα, ο Βρόσκοπος, που σε λίγο καιρό θα αποτελεί το πλέον κοσμοπολίτικο θέρετρο της Μεσογείου, σίγουρα θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Στο νησί καλείσαι έστω και για την εμπειρία να περπατήσεις ένα μέρος των μονοπατιών του. Για όσους δεν αγαπούν την πεζοπορία, ένας σύντομος περίπατος από τα στενά του Κατσώνη μέχρι τον φάρο του Άη Νικόλα με την μοναδική άποψη του λιμανιού, είναι μια όμορφη γνωριμία. Ομοίως ο περίπατος από την πλατεία του Βενιαμίν με τις βρύσες, μέχρι τον αρχαίο λέοντα ή και λίγο πιο πέρα μέχρι την άκρη της Χώρας.
Για όσους πάλι αναζητούν τον περίπατο, μπορούν να μυρίσουν θυμάρι και ρίγανες περπατώντας μέσα από φανταστικές διαδρομές. Αξίζει σίγουρα να περπατήσετε κάποιο από τα μονοπάτια που οδηγούν στις Πόλες, την αρχαία δηλαδή Καρθαία. Εξαιρετική είναι και η διαδρομή από την Χώρα μέχρι τον Οντζιά, το μονοπάτι του Αγίου Φίλιππου θέλει τις ανάσες του, ακόμα και το μονοπάτι από την Χώρα μέχρι την πηγή της Φλέας ή από τα Ελληνικά μέχρι την Γυριστή πλάι στην κορφή του Άη Λια, έχουν ιδιαίτερα περάσματα. Αν δεν φοβάστε το σκοτάδι, στον Ορκό υπάρχουν επισκέψιμες στοές ορυχείων, τις οποίες καλείστε να προσεγγίσετε με τον φακό σας για λίγα λεπτά αναμμένο.
Τα απογεύματα και τις βραδιές σας πρέπει να περιηγηθείτε σίγουρα στα καλντερίμια της Ιουλίδας, στα στενά και στο λιμάνι της Κορησσίας, στο λιμάνι του Βουρκαρίου, στα στενά στο Γυαλισκάρι και αν είστε ρομαντικοί, να απολαύσετε ξαπλωμένοι σε μια αμμουδιά το ηλιοβασίλεμα, η να αφουγκραστείτε την ανατολή από τον Άγιο Σημιό ή και από την αυλή της Φλέας Γης.
Μπορείτε επίσης να βρεθείτε σε ένα από τα πολλά καλοκαιρινά πανηγύρια που γίνονται προς τιμή των Αγίων και της Παναγιάς στο νησί, καθώς και να ανακαλύψετε τα αναρίθμητα ξωκλήσια του. Φυσικά μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Καστριανής, τον αρχαολογικό χώρο της Αγίας Ειρήνης, το παλιό και το νέο δημαρχείο και το μουσείο της Χώρας και να τολμήσετε έναν περίπατο μέχρι την Καρθαία όπου βρίσκεται κει χαμηλά, γραφικό το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Στις Πόλες ο ανοιχτός αρχαιολογικός χώρος θα σας συναρπάσει, ενώ αν βρεθείτε στο νησί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, στο εκκλησάκι γίνεται πανηγύρι τρικούβερτο με τσαμπούνες και νόστιμους μεζέδες.
Διαμονή
Στο νησί θα βρεις πολλά καταλύματα για να απολαύσεις τις διακοπές σου.
Ένα από αυτά είναι η οικία Φλέας Γη, από όπου θα νιώσεις την φιλοξενία του νησιού, χαλαρώνοντας με την υπέροχη θέα του Αιγαίου πελάγους, καθώς η θάλασσα σμίγει στον ορίζοντα τον ουρανό.
Περιηγηθείτε στις προτάσεις, ταξιδέψτε νοερά μέσα από αυτές, με την πρώτη ευκαιρία ζήστε τις με τον δικό σας τρόπο και μοιραστείτε όποια στιγμή σας, κάθε σκέψη ή φωτογραφία σας
Copyright © 2024 2Days Escape